Italské risotto a dort naháč podle Cat and Cook, Chutná to?


Zapomeňte na klasické rizoto a vyzkoušejte s námi to pravé italské risotto, jako sladkou tečku si s námi uvařte dort naháč, který nejen skvěle vypadá, ale je neskutečný dobrý a velmi snadný.

Na chlupaté chřestové risotto potřebujeme:

Na vývar:
2 cibule
4 mrkve
3 petržele (kořen)
petržel kudrnka (nebo hladkolistá, 50g)
1 řapíkatý celer (jedno balení)
1 rajče

Na risotto:
chřest zelený, asi 30 ks (co nejčerstvější)
200g másla
1 menší cibule nebo větší šalotka
320 g rýže Carnaroli/Arborio – kulatozrná rýže vhodná na risotto
láhev suchého bílého vína – takové, které byste se nestyděli vypít :-)
200 g parmigiano reggiano

Na mrkvový dort "Naháč":

100 g vlašských ořechů
400 g mrkve
260 g hladké mouky
jedlá soda
kypřící prášek
skořice
4 velká vejce (200 g)
310 g cukru krupice
240 ml slunečnicového oleje

Postup

"Vejce si vyndej z lednice a nech je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nech z lednice přes noc. Troubu si předehřej na 180 stupňů. 2 menší formy nebo jednu větší si vymaž máslem a vylož pečícím papírem. Možná to zní zvláštně, ale já to tak dělám. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy.

Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.

V jedné míse smíchej mouku, sodu, kypřící prášek, sůl, skořici a dej stranou. Vejce šlehej asi 1 minutu v robotu (K – nástavec), poté asi natřikrát zašlehej cukr a vyšlehej do pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají z vařečky a barva bude hodně světlá. Poté pomalu přilévej máslo (případně olej) a vanilku. Poté zašlehej mouku (pokud máš stolní mixér, pomocí K – metly to lze na nejnižší otáčky, pokud ne, mouku zapracuj stěrkou nebo vařečkou). Nakonec přidej ořechy a mrkev a ručně promíchej. Takto hotové těsto nalij do formy a dej péct do vyhřáté trouby na 25 – 30 minut.

Zda je korpus hotový poznáš tak, že do středu zapíchneš špejli, která je po vytažení čistá. Korpus nech zchladnout a poté opatrně vyndej na mřížku. Nejlepší je nechat ho odpočinout do druhého dne a poté zdobit." Radí Ivča z Cat and Cook.

Krém:
500 g philadelphia cheese 
250 g másla
jedlé květy (např. axamitník)
maliny, jahody, borůvky (od všeho 1 balení)
Pudrový cukr zn. Diamant v krabičce