Jak si omotat chlapa? Připravte mu MAKRONKY a CLUB SANDWICH, CHUTNÁ TO?!


Markéta z blogu Meg v kuchyni si omotala Pavla Cejnara okolo prstu, stačil jí k tomu krásně nazdobený sandwich s kuřecím masem a lahodné sladko-slané makronky. Připravte si je podle ní a nezbyde vám říct nic jiného, než „Chutná to!“.

Club sandwich

Na bochník toastového chleba potřebujeme:

190 g zakysané smetany (případně 180, pokud koupíte menší kelímek)
190 g vody
22 g cukru
1 g droždí (větší špetka)
1 malé vejce
375 g mouky (půl na půl hladká a polohrubá)
7 g soli

Na jeden Club sandwich potřebujeme:

3 plátky toastového chleba
jedno vejce
4 menší plátky slaniny
2 plátky sýra (cheddar)
4 listy salátu (nebo menší kousky ledového salátu, podle oka)
4 plátky okurky
4 plátky rajčete kuřecí maso (grilované, pečené, smažené)
2 plátky červené cibule

Omáčka:

5 lžic zakysané smetany
2 lžíce sladké chilli omáčky (na kuře, na mořské plody)
jedna jarní cibulka

Bramborové lupínky k jednomu sendviči:
1-2 brambory, omyté kartáčkem olivový olej sůl

Postup:

  1. Začínáme chlebem. Buď ráno nebo předchozí den smícháme v míse zakysanou smetanu, vodu, cukr, vejce a rozdrobené droždí. Přidáme (prosejeme) mouku a sůl a vařečkou zamícháme, aby v těstě nebyly žmolky mouky. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme 10-12 hodin při pokojové teplotě kynout. Po vykynutí směs přendáme na pomoučněný vál a vytvarujeme do bochánku (je opravdu “tekutější”, nemá pevnou konzistenci klasického kynutého těsta). Ten přemístíme do máslem vymazané chlebíčkové formy a necháme 2-3 hodiny kynout. Vykynuté těsto Po vykynutí rozpálíme troubu na 250°C a chléb do rozehřáté trouby vložíme a nejlépe ji ještě zapaříme.
  2. Po deseti minutách snížíme na 220°C, po dalších deseti minutách na 200°C. Celkový čas pečení by se měl blížit k 45 minutám.
  3. V misce smícháme majonézu, zakysanou smetanu a chilli omáčku. Přidáme na jemné půl-plátky jarní cibulku a omáčka do sendičů na místo klasické majonézy je hotová.
  4. Důkladně omyté brambory nakrájíme na tenké plátky a promícháme je v misce se lžící olivového oleje. Rozprostřeme je na pečící papír a dáme péct do trouby na 200°C. Ke konci pečení zapneme funkci grilu. 
  5. Vychladlý toastový chléb nakrájíme na plátky. Zeleninu omyjeme a také nakrájíme. Plátky chleba nasucho opečeme. Vajíčko rozklepneme na pánev lehce vymazanou máslem a osmažíme z obou stran. Slaninu vypečeme na pánvi a osušíme na kuchyňských utěrkách. A vrstvíme. Jeden plátek toastového chleba potřeme omáčkou, dáme na něj salát a okurku. Na okurky rajčata, slaninu (2 plátky) a vejce. Plátek chleba potřeme omáčkou a položíme natřenou stranou dolů, na vajíčko. Zvrchu ho znovu potřeme a dáme na něj salát a kolečka červené cibule. Na cibuli kuřecí maso (znovu opečené nebo ohřáté), cheddar, slaninu a poslední plátek chleba zespodu potřený omáčkou.  Do dvou rohů sendviče zapíchneme špejle a ostrým nožem (nebo vroubkovaným) diagonálně rozřízneme.  
  6. Mezitím se upečou bramborové plátky, tak je osolíme podle chuti.
  7. Na talíři podáváme club sandwich s bramborovými plátky a omáčkou. 

Makronky se slaným karamelem

Potřebujeme:

• jemně mleté blanšírované mandle (cca 112 g) 
• moučkový cukr (204 g)
• vaječné bílky (asi ze 3-4 vajec)
• cukr krupice (170 g)
• máslo (140 g)
• smetana ke šlehání (130 ml)
• sůl

Postup:

  1. Mleté mandle smícháme s moučkovým cukrem a přesyjeme přes sítko. 
  2. Bílky vyšleháme spolu s krupicovým cukrem až do "vysušeného" vzhledu.
  3. Pokud chceme do bílkové hmoty v tuto chvíli můžeme přidat barvivo, nejlépe gelové, a znovu minutu šleháme na maximum.
  4. Mandle s cukrem vmícháme do vyšlehaných bílků na několkrát, a opatrně spojíme tak, aby nebyla hmota příliš tekutá a aby se dobře slévala. (Uvidíte ve videu.)
  5. Dáme do zdobícího sáčku na nastříkáme makronky rovnoměrně na pečící papír. Můžeme použít šablonu pro sjednocení velikosti.
  6. Několikrát bouchneme plechem o linku nebo o zem, aby zmizely všechny bublinky.
  7. Necháme je zaschnout alespoň 20 minut a pokud nelepí, dáme je péct na 135°C na 18 minut.
  8. Po vychladnutí je slepíme krémem a necháme přes noc v lednici.

Krém:

  1. V hrnci si zkaramelizujeme cukr, přidáme 30g másla a přilijeme ohřátou smetanu a sůl. Potom si vyšleháme karamel v pokojové teplotě se zbytkem másla.